10 Cara Untuk Menjadi Menantu Yang Baik

Salah satu cabaran terbesar dalam perkahwinan adalah untuk bergaul dengan baik dengan ibu mertua anda. Walaupun perkara ini dilalui oleh juga kedua-dua pasangan dalam perkahwinan, namun perempuan lah yang paling terkesan.

Menurut kajian kira-kira 60 peratus daripada semua perkahwinan mengalami ketegangan dengan ibu mertua yang biasanya antara wanita dan ibu suaminya. Leteran, campur tangan ibu mertua sering menjadi punca kebimbangan dan cara terbaik yang boleh membantu keadaan menjadi lebih baik adalah untuk mempunyai sikap yang positif dan untuk menunjukkan rasa hormat kepada wanita yang lebih tua.

Berikut adalah beberapa petua untuk memperbaiki hubungan anda dengan ibu mertua anda.

 

10-Kegiatan-untuk-Ibu-Mertua-dan-Menantu_00

Bersikap positif

Sama seperti menjadi menantu perempuan yang baru untuk anda mengambil peranan, ia adalah perkara yang baru juga bagi ibu mertua. Sentiasa cuba menyampaikan sikap yang positif terhadap beliau. Wanita yang lebih tua mungkin hanya cuba yang terbaik untuk menyesuaikan diri dengan peranannya sebagai ibu mertua.

Kesaksamaan

Cuba untuk merawat ibu mertua anda dan ibu anda sama-sama. Sebagai contoh jika anda memberikan ibu anda hadiah hari jadi, kemudian berikan ibu mertua anda hadiah untuk hari jadi dia juga. Jika anda mempunyai anak, lawatlah ibu dan ibu mertua anda dengan kekerapan yang sama.

Kepekaan

Hakikat bahawa wanita yang telah menghabiskan sebahagian besar hidupnya membesarkan anaknya boleh membuat dia sedikit sensitif apabila orang lain menjadi pusat tarikan hidup anaknya.

Walaupun kebanyakan ibu tidak menganggap persaingan antara menantu perempuan itu, terdapat sesetengah ibu yang melakukannya. Orang-orang yang hidup bersama dengan anak mereka untuk masa yang lama kerana mereka adalah ibu tunggal atau hanya mempunyai seorang anak adalah orang-orang yang paling berkemungkinan tinggi untuk bertindak dengan cara ini. Sebagai contoh, ibu mertua anda menyebut beberapa kali yang anaknya sentiasa suka masakan beliau, jangan cuba untuk bersaing dengan menyatakan betapa dia suka dengan masakan anda sekarang. Ini selalunya akan mengecilkan hati dia.

Hormat

Belai ibu mertua anda dengan penuh hormat. Menganggap dia lebih tua dan lebih bijaksana. Dia mungkin telah melalui banyak kesusahan dalam hidupnya. Malah, bercakap dengan beliau dan bertanya tentang zaman kanak-kanaknya, bagaimana membesarkan anak-anak, dan pengalaman hidupnya. Apabila dia berkongsi hidupnya dengan anda dia akan berasa lebih selesa dengan anda dan ia boleh membawa kepada ikatan yang kuat antara anda berdua.

Jangkaan

Mengenali dengan ahli keluarga pasangan anda mungkin mengambil masa. Walaupun kebanyakan menantu perempuan dialu-alukan ke dalam keluarga dengan tangan terbuka, jangan kecewa jika ia tidak berlaku. Beri mereka masa untuk mengenali anda lebih baik.

Tumpu perhatian

Apabila ibu mertua anda ada di rumah tumpukan lebih perhatian kepadanya. Duduk dan berbual, menunjukkan sekitar bandar kepada dia, dan jika dia mahu membantu anda menyediakan makanan, biarkan dia. Anda berdua boleh lebih mengenali antara satu sama lain dan dapat mengeratkan lagi hubungan. Jika dia lebih suka duduk menunggu di sekitar rumah, minta tolong suami anda untuk membantu menyediakan makanan dan membersihkan dapur.

Memberitahu maklumat penting

Cuba untuk menjaga ibu mertua anda dengan memaklumkan, memanggil dan membiarkan dia tahu tentang peristiwa-peristiwa penting. Jika anda mempunyai anak, hantarlah gambar mereka kepada ibu mertua anda. Nenek suka jika dapat melihat gambar cucu mereka.

Sumber: Times Of India

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest