5 Cara Elak Anda Cepat Naik Angin Pada Anak Yang Buat Perangai

.

1. Siasat dulu

Lebih baik anda siasat dulu apa yang menyebabkan anak buat perangai yang boleh mengganggu emosi anda. Salah satu sebabnya mungkin si kecil belum tahu bagaimana meluahkan perasaannya dengan cara lain. Anda boleh bertanya, kenapa dia melakukan perkara itu.

 

2. Membina hubungan yang rapat dengan anak

Biasanya kanak-kanak yang mempunyai hubungan rapat dengan ibu bapanya akan lebih mudah menerima disiplin yang diamalkan kepada mereka.

.

.

 

3. Berikan perhatian

Anak kecil sangat suka perhatian daripada papa dan mama. Jadi, berikan pujian setiap kali dia berkelakuan baik. Tetapi jangan bertindakbalas secara berlebihan ketika dia membuat nakal kerana anak akan mengulang lagi perbuatannya atas alasan mahu perhatian anda.

.

4. Ajak anak berbincang

Bila dalam keadaan bertenang, ajak anak berbual tentang kelakuan mereka yang tak elok. Gunakan suara yang lembut tetapi tegas bernada nasihat kepada anak. Ketika in anak akan lebih mendengar kata. Kanak-kanak cepat faham apa yang kita beritahu sekiranya mereka dalam keadaan bertenang. Anda pun tak perlu mengeluarkan banyak tenaga untuk marah dan cakap terjerit-jerit semasa mereka membuat perangai.

.

.

5. Sentiasa memastikan anak kenyang dan cukup rehat

Antara punca utama kanak-kanak cepat meragam dan buat perangai adalah faktor perut lapar, mengantuk dan letih. Oleh itu anda perlu tahu yang keperluan utama si kecil telah dipenuhi bagi mengelakkan mereka meragam. Bila perut kenyang, cukup tidur dan cukup rehat maka anak pun lebih seronok bermain dan kurang buat perangai.

Sebenarnya pentingnya persefahaman antara papa dan mama dengan anak-anak. Menjadi ibu bapa memang tugas yang berat dan mencabar, sebab itu pentingnya kena ada ilmu dan info keibubapaan yang betul supaya emosi anda juga tidak cepat melenting pada anak-anak.

.

.

.

.

Kredit : Pa&Ma

.

.

Like PAGE : The Palazzo Expert / Comfy Wear by The Palazzo Expert

Follow INSTAGRAM : thepalazzoexpert

.

.

.

Mencari SELUAR MENGANDUNG YANG SELESA + ELEGAN untuk dipakai ke office ? Klik > SINI <

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest