5 Sebab : Perlu Berhati-hati Memilih Barang Kosmetik / Produk Penjagaan Diri

20-Bestsellers-From-NYX-You-Need-To-Try-Right-Now

5 Sebab : Perlu Berhati-hati Memilih Barang Kosmetik / Produk Penjagaan Diri

 

Menurut Office of Cosmetics and Colors at the federal Food and Drug Administration, pengeluar kosmetik boleh menggunakan hampir apa-apa bahan mentah sebagai bahan kosmetik dan memasarkan produk tanpa kelulusan daripada FDA.

 

“Produk penjagaan diri dihasilkan dengan 10,500 bahan-bahan kimia yang unik, ada yang diketahui atau disyaki karsinogen, toksik kepada sistem pembiakan atau diketahui mengganggu sistem endokrin. Walaupun beberapa syarikat membuat produk yang selamat untuk digunakan atau dimakan, yang lain memilih untuk menggunakan bahan-bahan yang berbahaya seperti tar arang batu dan formaldehid, kedua-dua karsinogen manusia, dan plumbum asetat.” – EWG’s Skin Deep Cosmetic Database

 

The Environmental Working Group’s Skin Deep Cosmetics Database adalah sumber PERCUMA kepada semua. pangkalan data yang mempunyai fakta-fakta  79,000 kosmetik dan produk penjagaan diri dan mendedahkan ketoksikan setiap satu. Setiap produk diberi penarafan keselamatan bersama-sama dengan butir-butir mengenai ketoksikan setiap bahan.

Maklumat yang dikongsi di bawah adalah bahan-bahan toksik yang ditemui dalam bukan hanya satu, tetapi dalam kebanyakan kosmetik yang dijual di pasaran.

 

1. Parabens adalah estrogen yang meniru bahan pengawet, dijumpai di dalam tumor All-You-Need-to-Know-About-Parabens-Their-Alternatives-and-List-of-Paraben-Free-Brands-in-India3kanser payudara 19 daripada 20 wanita yang dikaji. Parabens telah dikesan di dalam hampir semua rakyat Amerika yang dikaji. Menurut European Commission’s Scientific Committee on Consumer Products, parabens berantai seperti propyl dan butyl paraben dan rakan-rakan bercabang mereka, isopropyl dan isobutylparabens, boleh mengganggu sistem endokrin dan menyebabkan kegagalan pembiakan dan perkembangan.

 

2. Quaternium-15 ialah ammonium terdiri dr empat garam digunakan sebagai bahan pengawet; ia bertindak sebagai ‘formaldehyde releaser’. Kesatuan Eropah telah menetapkan bahawa bahan ini ‘mungkin tidak selamat’ dalam kosmetik. Ia adalah antara toksik yang terkenal yang merbahaya kepada kulit manusia.

 

3. Wangian undang-undang Persekutuan tidak memerlukan syarikat-syarikat untuk menyenaraikan di label produk, mana-mana bahan kimia di dalam campuran wangian mereka. Penyelidikan terkini dari EWG dan Campaign for Safe Cosmetics mendapati purata 14 bahan kimia terdapat dalam 17 produk wangian berjenama, tiada satu pun daripada mereka yang disenaraikan pada label. Wangian boleh mengandungi ‘hormon distruptors’ dan adalah antara yang teratas sebagai 5 bahan alergik di dunia.

 

4. BUTYLATED hydroxyanisole The National Toxicology Program klasifikasikan BUTYLATED hydroxyanisole (BHA) sebagai “munasabah dijangka menjadi karsinogen manusia.” Ia boleh menyebabkan pigmentasi kulit. Dalam kajian terhadap haiwan, BHA menyebabkan kerosakan hati dan menyebabkan kanser perut seperti papiloma dan karsinoma dan mengganggu sistem tumbesaran dan tahap hormon tiroid. Kesatuan Eropah menganggap ia tidak selamat dalam wangian. Ia juga didapati dalam makanan, produk pembungkusan makanan, dan produk penjagaan peribadi yang dijual di Amerika Syarikat.

 

5. Talkum adalah bertesktur serbuk, silikat magnesium hidros yang kadang-kadang mengandungi sebahagian kecil daripada silikat aluminium. Talkum boleh tercemar dengan gentian asbestos, menimbulkan risiko bagi pernafasan dan kanser. Kajian oleh National Toxicology Panel menunjukkan bahawa kosmetik gred talkum yang bebas asbestos adalah satu bentuk silikat magnesium yang juga boleh menjadi toksik dan karsinogenik.

 

women-put-168-chemicals-everyday-fb

 

Jadi kepada penggemar make-up, sayangilah kulit anda selagi belum terlambat. Jadilah pengguna yang bijak dengan memilih barang-barang kosmetik yang bebas dari bahan-bahan kimia. Mungkin kesannya tidak akan nampak sekarang, tetapi mungkin akan nampak pada masa akan datang.

Untuk memudahkan anda memilih produk-produk yang selamat dari bahan-bahan kimia yang bahaya, anda boleh check di sini >>  The Campaign for Safe Cosmetics

.

.

.

.

Kredit : healthylivinghowto

.

.

Like PAGE kami : The Palazzo Expert / Comfy Wear by The Palazzo Expert

Like INSTAGRAM kami : thepalazzoexpert

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest