Cara-cara Yang Positif Untuk Bercakap & Dengar Dengan Anak-anak

Sebagai ibu bapa kita menghabiskan begitu banyak masa kita bercakap dengan anak-anak kita – dan kemudian tertanya-tanya mengapa mereka seolah-olah tidak mendengar cakap kita. Pernahkah anda berada dalam situasi begini?

1100_9_things_you_shouldnt_say_to_your_child

Pernah terfikir mengapa bercakap dengan anak-anak boleh menjadi begitu sukar?

“Cabaran asas adalah bahawa ibu bapa seringkali bercakap tanpa memahami bagaimana anak-anak mereka menerima mesej,” kata Michael Thompson, Ph.D., penulis bersama Raising Cain.

“Kita sering membuat andaian bahawa anak-anak kita faham. Tetapi kita berfikir,” Mengapa mereka tidak melakukan apa yang kita kata? “

Walaupun banyak perbualan antara ibu bapa dan kanak-kanak boleh membawa kepada salah faham, menjadi penyampai yang berkesan sebenarnya bukan sahaja setakat BOLEH dilakukan – malah ia juga boleh menjadi sesuatu yang SERONOK!

Dalam panduan ini anda akan mengetahui cara-cara praktikal untuk berkomunikasi secara berkesan dengan kanak-kanak daripada semua peringkat umur, menggunakan kata-kata mereka boleh mendengar dan teknik yang masuk akal. Maklumat ini adalah berdasarkan strategi yang ramai ibu bapa dan pakar (kebanyakan pakar pun ialah seorang ibu bapa juga) telah berjaya gunakan dengan kanak-kanak.

Ingat: Tiada skrip menghafal atau perintah yang anda perlu ikuti. Hanya idea-idea yang mudah untuk digunakan apabila anda perlukan untuk membantu anak anda memahami antara satu sama lain. Dan perlu diingatkan juga bahawa ada kalanya TIDAK bercakap langsung juga boleh menjadi pilihan terbaik anda.

Luangkan Masa Untuk Mendengar

Berehat dan mendengar kepada anak anda. Tindakan tertentu – seperti membuat ‘eye contact’, melutut sama tinggi dengan anak anda dan juga menganggukkan kepala anda-menunjukkan anda sedang mendengar. Mereka juga membantu anda berhenti dan benar-benar mendengar. Jika anda tidak boleh bercakap pada masa itu, anda mungkin berkata,

“Okay jom kita bercakap dalam beberapa minit; mama/papa ada kerja sikit.”

father-son-4313302_thumb_1

Mengulangi apa yang anda dengar. Ia sering berguna untuk menyatakan semula apa yang anda dengar. Anda mungkin boleh berkata,

“Kamu nak naik buaian sekarang, nak tak?” atau, “Kamu nampak sedih je nak pergi taska hari ini.”

Kenyataan-kenyataan ini mencerminkan anda mengakui dan memahami perasaan anak anda. Walau bagaimanapun, lakukan dengan teliti. Jika anak-anak tengah tantrum, berkata

“Kamu betul-betul marah dan di luar kawalan!”

boleh memburukkan keadaan dan bukannya membantu.

 

Tanya soalan-soalan khusus untuk mengumpul maklumat lanjut. Anda boleh berkata,

“Bolehkah kamu beritahu mama/papa apa yang berlaku?”

Jika ia masuk akal untuk bercakap lebih sedikit, anda mungkin boleh bertanya,

“Apa yang mengganggu kamu ni?”

Kedua-dua soalan ini mengakui perasaan anak anda dan akan membuatkan dia bercakap tentang apa masalah mereka. Dan mereka membantu anda mengumpul maklumat lanjut, supaya anda lebih memahami apa yang sebenarnya berlaku dan bagaimana anak anda berfikir mengenainya.

 

Pertimbangkan Pendapat Anak Anda

Melihat keadaan melalui mata anak anda. Anda tahu bagaimana anda rasa apabila bos atau pasangan anda berkata, “Itu tidak masuk akal” atau menegaskan sesuatu yang anda tahu anda benci? Anak-anak juga merasakan dengan cara yang sama apabila ibu bapa berkata, “Kamu main-main kan?” atau “Mama/papa tidak percaya cakap kamu!”

Mengakui perasaan anak anda. Sebagai tindak balas kepada kenyataan anak anda, anda boleh berkata, “Mama gembira dengar” atau “Mama faham”. Pada masa ni, pengakuan seperti ini adalah semua yang anak anda harus dengar.

179057891

Cuba untuk tidak bertentangan dengan kenyataan anak anda dengan cepat, walaupun anda tahu dia salah. Dengar dulu anak-anak cakap sebelum berkata ‘no’. Jika anak anda berkata, “Saya tidak mahu pergi ke sekolah lagi,” daripada berkata “Kamu perlu pergi,” anda mungkin boleh bertanya dulu, “Ada apa-apa masalah ker dekat sekolah?”

Mendengar permintaan anak anda tanpa menghakimi atau membetulkan ia. Guru yang baik memberi kanak-kanak peluang untuk menjelaskan dirinya dulu, walaupun dia salah. Teknik yang sama bekerja di rumah.

 

Jadi ubahlah cara percakapan kita dengan anak-anak dan luangkanlah masa untuk mendengar anak-anak supaya mereka rasa lebih dihargai dan insyaAllah mereka akan lebih mendengar cakap kita, okay?

.

.

.

.

Sumber : PBS Parents

.

.

LIKE PAGE KAMI : The Palazzo Expert | Comfy Wear by The Palazzo Expert

LIKE INSTAGRAM KAMI : thepalazzoexpert

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest