Cara Memakai Foundation Dengan Tepat Untuk Kulit Berminyak

16-applying-foundation

Foundation adalah salah satu make up wajah yang berfungsi untuk menyamarkan semua kekurangan pada wajah, sehingga wajah anda nampak lebih mulus. Penggunaan foundation yang kurang tepat, dapat membuat coverage pada wajah menjadi kurang bagus, sehingga make up menjadi lebih cepat luntur. Penggunaan foundation juga tidak boleh sembarangan tau. Anda perlu menyesuaikannya dengan jenis kulit anda.

Apabila jenis kulit anda cenderung berminyak, akan susah untuk jumpa foundation yang sesuai dan dapat bertahan lama. dation dengan 5 Langkah Mudah untuk Si Kulit Berminyak

 

5 Langkah Mudah Memakai Foundation Untuk Kulit Berminyak

 

 

1. Bersihkan Wajah Secara Menyeluruh

face-clean-up

Wajib tau untuk mempersiapkan kulit wajah sebelum anda mengaplikasikan makeup. Mulakan dengan membersihkan wajah terlebih dahulu. Jangan lupa untuk melakukan eksfoliasi sekali-sekala agar sel kulit mati dapat ditanggalkan. Skin care dan make up akan lebih mudah diaplikasikan pada kulit yang bersih.

2. Pakai Pelembap Yang Berasaskan Air ( water based )

154943-425x283-face-moisturizer

Moisturizer atau pelembap yang berasaskan air sangat sesuai untuk anda yang memiliki jenis kulit berminyak. Beberapa moisturizer menjanjikan hasil akhir photo-matte, gunakanlah untuk wajah yang bebas-kilap.

 

3. Pilih Foundation Matte

maybelline-foundation-dream-mattemousse-texture-1x1

Foundation dengan matte finishing sangat sesuai untuk jenis kulit berminyak. Agar hasilnya sempurna, anda harus memerhatikan cara pemakaiannya. Semasa anda meratakan foundation di seluruh wajah, bahagian-bahagian yang biasanya berminyak akan menjadi nampak berbeza pada akhirnya. Pada bahagian tersebut, gunakanlah foundation sedikit lebih nipis dan tambahkan dengan bedak.

4. Gunakan Bedak Tabur

powder-foundation1

Hindari menggunakan bedak yang memiliki efek highlighting. Gunakanlah bedak dengan tekstur tabur atau loose powder yang dapat lebih menyerap minyak daripada bedak padat.

 

5. Gunakan Primer

Why-Use-Primer

Primer memang biasanya dipakai terlebih dahulu selepas moisturizer dan sebelum mengaplikasikan foundation. Gunakan jari untuk mengaplikasikan primer di bahagian yang berminyak seperti T-zone. Trick ini dapat menghapus minyak yang berlebihan pada wajah.

 

Begitulah cara memakai foundation yang tepat, ladies. Walaupun agak renyah, tidak ada salahnya anda mencuba 5 langkah memakai foundation ini. Dengan memilih foundation yang tepat, serta cara aplikasi yang betul, foundation anda akan nampak flawless seperti para makeup artist ternama. Selamat mencuba!

.

.

.

.

Sumber dari : kawaiibeautyjapan.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest