Mengapa Senaman Penting Ketika Mengandung?

“Adakah anda tahu bahawa senaman boleh membantu badan anda menghadapi kehamilan yang lebih baik, disamping sebagai penyediaan untuk melahirkan dan menjaga bayi yang baru lahir?”

Pregnant women in exercise class

Sekarang kehamilan secara tradisional dikenali sebagai masa apabila wanita digalakkan untuk memanjakan diri, duduk, berbaring, dimanjakan oleh orang tersayang dan sebagainya. Sudah tentu apabila anda berasa diri anda lebih seperti seekor ikan paus yang terdampar di pantai, perkara terakhir yang anda akan bayang untuk lakukan adalah mengangkat benda-benda berat.

 

Tetapi adakah anda tahu bahawa senaman boleh membantu badan anda menghadapi kehamilan yang lebih baik, disamping sebagai penyediaan untuk melahirkan dan menjaga bayi yang baru lahir?

 

Apa yang penting yang perlu diingat adalah anda tidak perlu melakukan senaman yang teruk-teruk, boxing-bag-kicking, triathlon-running seolah super mummy-to-be untuk mendapat manfaat daripada senaman. Semua yang anda perlukan adalah beberapa senaman yang lembut, yang low-impact exercise.

 

images

 Faedah senaman ketika mengandung :

 

1) Ia merupakan satu booster tenaga – senaman menguatkan sistem kardiovaskular anda, otot dan stamina supaya anda mempunyai lebih banyak tenaga.

2) Anda mungkin boleh menurunkan berat badan – ia memastikan anda kekal dalam bentuk tubuh idaman anda dan anda dapat mengurangkan lemak di badan.

3) Menyediakan badan anda untuk proses melahirkan – proses melahirkan memerlukan stamina, tumpuan dan rasa tekad yang tinggi dan senaman membantu dengan semua ketiga-tiga ini.

4) Mengurangkan risiko komplikasi tertentu berkaitan kehamilan – ia boleh membantu mengurangkan risiko penyakit kencing manis semasa mengandung, dan preeclampsia.

5) Mengurangkan ketidakselesaan kehamilan – Kurang sakit belakang, peredaran yang lebih baik, kurang sakit-sakit badan dan tidur lebih baik.

6) Mengurangkan tekanan – senaman membantu anda berehat dan bertenang. Ia juga boleh menaikkan semangat anda.

7) Imej badan yang lebih baik – senaman meningkatkan aliran darah ke kulit anda, memberikan anda ‘healthy glow’.

8) Membantu anda bangkit semula lebih cepat selepas bersalin – apabila anda telah mengekalkan kekuatan anda dan otot melalui kehamilan anda, badan anda akan mudah cergas dan sihat semula selepas anda melahirkan.

 

Lembut, low-impact exercise adalah kuncinya :

 

iStock_102995413_wide

 

  • Berjalan – Berjalan di kejiranan adalah cara yang baik untuk memulakan. Anda akan mendapat senaman kardiovaskular tanpa terlalu banyak memberi kesan kepada lutut dan pergelangan kaki anda, dan anda boleh melakukannya hampir di mana sahaja dan pada bila-bila masa dalam keseluruhan sembilan bulan.
  • Renang – Ini adalah satu senaman berimpak rendah yang menakjubkan yang juga super selamat untuk kehamilan. Sifar peluang untuk jatuh dan mencederakan bayi anda. Bersenam dalam air memberikan anda pelbagai kesan yang lebih baik gerakan tanpa meletakkan tekanan ke atas sendi anda. Badan anda akan merasa ringan walaupun pada berat badan anda yang paling berat !
  • Yoga -Ini akan membantu anda mengekalkan fleksibiliti. Yoga juga boleh membantu ketika proses melahirkan kerana ia menguatkan sistem otot anda, merangsang peredaran darah, dan membantu anda relax. Berhati-hati jangan terlalu tegang walaupun, sebagai wanita hamil adalah sangat fleksibel.
  • Aerobik – Senaman aerobik menguatkan hati dan badan anda. Anda boleh menyertai kelas khusus untuk ibu-ibu mengandung yang akan disesuaikan dengan selamat untuk ibu mengandung.
  • Weight training – Selagi anda mengambil langkah berjaga-jaga dan menggunakan teknik yang betuk (bermaksud perlahan, pergerakan terkawal), weight training adalah cara yang baik untuk anda dan menguatkan otot-otot anda.

 

Haa dah tahu kan kenapa senaman semasa mengandung ni penting, tapi tak tahu mana nak cari seluar mengandung selesa yang boleh pakai untuk exercise? Jangan risau, meh tengok sini >> SELUAR MENGANDUNG <<

.

.

.

.

Kredit : theasianparent

.

.

Like PAGE kami : The Palazzo Expert / Comfy Wear by The Palazzo Expert

Like INSTAGRAM kami : thepalazzoexpert

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest