Menyusu Ketika Bulan Ramadhan?

AR_BabyCenter-9_wide

.

Hakikat mana-mana ibu, anak menjadi kepentingan utama. Tidak kira masa dan ketika. Dilema ibu menyusu di bulan Ramadhan, cukupkah susu mereka buat si kecil? Jadi jom kita tengok tips untuk menyusu sepanjang berpuasa ni.

.

1. Cukup rehat

Berasa letih ketika berpuasa itu lumrah, apatah lagi jika si ibu baru saja menyusu. Cuba untuk beristirahat sejenak, dengan tidur atau sekadar relaks menenangkan fikiran. Ibu menyusu perlu tahu, semakin kerap payudara dihisap oleh bayi, maka penghasilan susu akan semakin banyak. Jadi, bila ibu rajin menyusu semasa berpuasa, penghasilan susu ibu akan tetap lancar.

.

2. Pengambilan air

.

bahaya-air-putih

.

“Kekalkan minum air sekurang-kurangnya dua liter sehari bagi menggantikan susu yang sudah hilang semasa diperah.”

 Jika mampu, minum air masak 2 liter sehari, ditambah dengan jenis cairan lain seperti jus buah, teh manis suam dan susu. Minum segelas susu setiap sahur boleh mengurangkan ancaman anemia bagi ibu hamil dan menyusu. Anemia adalah berkurangnya kadar hemoglobin (Hb) dalam darah. Berbuka puasa dengan minum minuman suam adalah elok untuk ibu menyusu.

.

3. Makan makanan seimbang

Ibu yang sedang menyusu memerlukan tambahan sekitar 700 kalori sehari, 500 kalori diambil dari makanan ibu dan 200 kalori diambil dari cadangan lemak dalam tubuh ibu. Oleh itu, penting bagi ibu menyusu yang sedang berpuasa untuk tetap dengan pola makan 3x sehari dengan menu gizi seimbang (dengan komposisi 50% karbohidrat, 30% protein dan 10-20% lemak).

.

4. Mengepam pada waktu malam

Tiada masa atau terlalu sibuk untuk mengepam pada waktu siang? Lakukan lebih aktiviti mengepam pada waktu malam.

.

5. Nikmati bulan Ramadhan

Susu berkurang? Jangan risau, teruskan mengepam (demand and supply). Sentisa fikir positif dan jangan stress. Stress boleh kurangkan penghasilan susu ibu.

.

6. Teruskan sesi mengepam

Susu ibu hanya wujud dengan adanya permintaan (demand and supply). Teruskan aktiviti mengepam atau direct feed supaya supply sentiasa mencukupi.

.

7. Elakkan Minuman Bikarbonat dan Minuman Berkafein

.

No-Coffee soda

.

Anda sememangnya digalakkan untuk minum banyak air ketika berpuasa tetapi hindari pengambilan minuman yang mengandungi banyak gula seperti air bikarbonat. Sama juga halnya dengan minuman berkafein. Ketahuilah bahawa kandungan gula dan kafein boleh mengganggu penghasilan susu ibu jika diambil berlebihan.

.

8. Amalkan Madu

.

Manfaat-madu-mentah

.

Anda sangat digalakkan untuk memakan madu setiap hari sepanjang berpuasa kerana ia merupakan sumber tenaga semula jadi. Selain daripada menambah stamina, ia mampu meningkatkan kadar serapan kalsium dalam tubuh.

.

9. Banyakkan Buah Dan Sayur

.

ini-aturan-mencampur-buah-dan-sayur

.

Makanlah buah dan sayur yang ternyata mengandungi banyak khasiat yang bukan sahaja baik untuk tahap kesihatan anda malah bagus untuk bayi juga.

.

 

10. Jangan Abai Sahur

Jangan meninggalkan waktu bersahur. Makanlah makanan yang kaya dengan protein dan apa sahaja makanan berbentuk sup. Kurangkan pengambilan makanan bergoreng dan berminyak kerana ia boleh mengurangkan nutrisi makanan yang diambil.

.

DOA BNYK susu

.

📌 TIP EKSTRA : Cadangan pemakanan buat ibu menyusu di bulan Ramadhan

.

Mungkin ada diantara kita yang terfikir, apakah makanan yang boleh amalkan di bulan Ramadhan bagi mengekalkan susu badan tanpa perlu berbuka puasa.

Ibu yang menyusu memerlukan tambahan kalori sehingga 700 kalori sehari. Semasa berpuasa, kita perlu makan tiga kali sehari iaitu ketika sahur, berbuka dan waktu moreh.

Untuk ketiga-tiga waktu ini, makanan yang dimakan haruslah seimbang. Seimbang di sini ialah mengikut saranan piramid makanan. Bagi bersahur, ibu menyusu sangat digalakan makan makanan yang mempunyai INDEKS GLISEMIK (GI) yang rendah.

.

the-fit-indian

.

GI ialah unit pengiraan  bagi kesan karbohidrat pada tahap gula dalam darah. Karbohidrat yang terurai dengan cepat semasa proses penghadaman ialah GI yang tinggi.

Manakala karbohidrat yang terurai lebih lambat dan melepaskan glukosa secara beransur-ansur ke dalam darah ialah makanan GI yang rendah.

Antara makanan yang mempunyai GI rendah ialah:

  1. Pasta. Fettucini, makaroni dan spageti adalah antara pasta yang mempunyai indeks glisemik yang rendah dan sesuai dijadikan sahur.
  2. Kekacang.
  3. Yogurt asli rendah lemak yang dicampur buah-buahan segar.
  4. Nasi beras perang dan oat.
  5. Tortila gandum dan jagung

Bagi waktu berbuka, makanan yang cepat membekalkan tenaga adalah pilihan yang bagus buat ibu menyusu. Ini kerana ia akan menggantikan tenaga yang digunakan sepanjang hari berpuasa.

Jus buah asli dan kurma adalah dua menu yang ideal buat ibu menyusu semasa berbuka.

.

.

Kurma mengandungi glukosa yang mampu memberikan tenaga segera kepada tubuh. Kurma turut kaya dengan protein, serat, gula, vitamin A dan C serta zat mineral seperti besi, kalsium, sodium dan potassium.

Kandungan protein di dalam sebiji kurma adalah di antara 1.8-2.0% manakala kandungan gulanya pula adalah 50-57%.

Selain itu, semasa berbuka, elakan makanan yang lemak tinggi dan tidak berkhasiat untuk mengelakan ketidakcernaan makanan.

Elakan makanan yang boleh mengganggu perut seperti makanan segera dan air bikarbonat. Amakan pembahagian pinggan kepada tiga, separuh sayuran, suku protein dan suku nasi.

Sementara untuk moreh, disarankan makanan ringan yang tidak terlalu manis. Buah-buahan kering, seperti kurma sangat digalakan. Susu badam juga bagus. Paling penting ialah memastikan dehidrasi badan anda.

Kekalkan minum air sekurang-kurangnya dua liter sehari bagi menggantikan susu yang sudah hilang semasa diperah. Pelbagai tips bagaimana anda boleh mencukupkan dua liter air semasa bulan Ramadhan. Contoh paling mudah ialah:

  • dua cawan air suam (250ml x 2 ) semasa sahur
  • dua cawan air suam (250ml x 2 ) selepas berbuka / solat maghrib
  • dua cawan air suam (250ml x 2 ) selepas solat isyak / terawikh
  • dua cawan air suam (250ml x 2 ) sebelum tidur

Cukup bukan dua liter air sehari? Jadi, anda masih boleh mengekalkan meminum dua liter air sehari bagi mengelakan badan dari dehidrasi.

.

.

.

.

Sumber : theasianparent, kumpulan ibu-ibu menyusu muslim, google (image)

.

.

Mencari blouse yang MATERNITY & NURSING  friendly? Check it out > HERE <

.

.

Like PAGE kami : The Palazzo Expert / Comfy Wear by The Palazzo Expert

Follow INSTAGRAM kami : thepalazzoexpert

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest