Tips Penjagaan Kulit Untuk Wanita Mengandung

acne-and-skin-care-pregnancy

Kehamilan membawa bersama-sama dengan bukan hanya perubahan hormon tetapi benar-benar mengubah cara penampilan anda. Jadi, penjagaan kulit yang betul dan mengekalkan kulit yang sihat dan berseri adalah salah satu perkara yang paling mencabar yang perlu dilakukan. Sesetengah wanita mungkin mempunyai masalah jerawat yang merupakan masalah penjagaan kulit yang berlaku semasa mengandung.

Keadaan kulit yang lain terdiri daripada lebam, berdarah dan ruam. Disebabkan oleh perubahan hormon dalam badan wanita, ini semua berlaku.

Ini adalah beberapa cabaran penjagaan kulit yang mungkin anda hadapi dalam tempoh sembilan bulan akan datang. Untuk itu, kami akan menyenaraikan beberapa cara penjagaan kulit yang membolehkan anda sentiasa mencari yang terbaik sehingga bayi itu tiba.

 

TIPS PENJAGAAN KULIT SEMASA KEHAMILAN

  • Mula Dengan Makan Makanan Sihat

Ia adalah sangat penting untuk makan makanan yang betul dan sihat semasa hamil untuk penjagaan kulit yang sihat. Cuba untuk berpegang kepada diet yang penuh dengan buah-buahan segar dan sayur-sayuran dan protein tanpa lemak. Makanan yang kaya dengan antioksidan akan menjaga kulit anda kelihatan sihat.

 

  • Minum Banyak Air

Air minum membantu untuk mengepam keluar toksin dari badan serta mengekalkan cecair amnion yang mencukupi dalam kantung untuk badan dalam keadaan selesa dan juga menjadikan kulit anda lembut dan sihat. Jika anda tidak mempunyai air yang mencukupi, maka kulit anda akan menderita.

 

  • Gunakan Bahan Semulajadi 

Selain kosmetik, anda boleh mencuba banyak ubat-ubatan seperti aloe Vera pada kulit anda, dengan menggunakan kunyit, jus lemon dan menghilangkan jerawat anda menggunakan losyen calamine atau minyak zaitun dan juga menggunakan timun, daun pudina atau madu untuk merawat jerawat.

 

  • Rehat Yang Cukup & Relax

Rehat adalah penting sekali semasa mengandung. Kajian menunjukkan bahawa wanita hamil memerlukan sekurang-kurangnya lapan hingga sepuluh jam tidur setiap malam. Jika anda mengambil rehat yang betul, maka anda menggagalkan lingkaran hitam dan eyebag. Untuk berehat, hanya urut rambut anda dengan minyak lavender atau mana-mana minyak pati lain atau hanya melakukan perkara-perkara lain berdasarkan minat anda.

 

  • Kelembapan Kurangkan Stretch Mark

Stretch mark adalah kejadian semula jadi semasa mengandung dan anda boleh mengurangkan stretch mark dengan menggunakan pelembap seperti lemon, aloe Vera atau yang lain dan sapu setiap hari pada perut anda untuk mengelakkan kesan regangan. Ia bukan sahaja menjaga tubuh anda menjadi glowing tetapi juga, ia akan menjadi satu amalan yang baik untuk menjaga kulit anda supaya lembap dengan betul.

 

  • Melegakan Perut Yang Gatal 

Perut gatal ialah kerengsaan biasa semasa mengandung. Beberapa tindak balas hormon sering berlaku pada kulit anda. Jadi, perut gatal ni adalah biasa semasa kehamilan dan boleh dirawat dengan pelembap atau losyen calamine.

 

  • Memilih Gaya Hidup Sihat

Pada masa kini, terdapat banyak kelas kehamilan dijalankan di hospital-hospital dan institusi swasta yang lain untuk mengajar banyak latihan kehamilan yang erkaitan yang membantu untuk mengekalkan saraf anda serta menyediakan anda untuk hari bersalin nanti. Melakukan senaman bukan sahaja memberi manfaat kepada tenaga kerja anda tetapi juga pasti menjaga kulit anda supaya sihat dan berseri.

Selain tips ini, ia juga adalah dinasihatkan bahawa anda harus berunding dengan doktor anda untuk memastikan bahawa makanan, ubat-ubatan penjagaan kulit dan perkara-perkara lain yang anda gunakan adalah selamat untuk anda dan bundle kecil anda kegembiraan.

.

.

.

.

Sumber dari : eblogline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest